Schimbător de căldură cu plăci şi garnituri, XG

Schimbător de căldură cu plăci şi garnituri, XG

Utilizarea schimbătoarelor de căldură performante cu plăci a crescut eficienţa economică în sectorul de recuperare de căldură, prezentând un raport mărit de suprafaţă de transfer la volum compact.
 
Schimbătoarele de căldură oferite de Danfoss District Heating sunt asamblate în România în fabrica proprie. Plăcile componente sunt fie importate de la API Schmidt-Bretten GmbH din Germania, fie sunt din producţia internă Danfoss de plăci de schimbătoare de căldură.
Schimbătoarele de căldură cu plăci şi garnituri tip XG sunt alcătuite din două plăci de capăt şi din plăci profilate şi presate cu garnituri, strânse între plăcile de capăt. Se pot poziţiona precis plăcile schimbătorului de căldură prin intermediul unor bare de ghidare. Schimbătoarele de căldură cu plăci şi garnituri sunt fabricate pentru mai multe mărimi diferite de plăci. Numărul de plăci depinde de cerinţele pentru fluidele care ies din schimbător, domeniul cerut de temperatură şi căderea de presiune admisă. Ajustarea parametrilor fluidelor la ieşirea din schimbător poate fi realizată prin schimbarea numărului de plăci.
Principiul de funcţionare este arătat în figură pentru schimbător de căldură cu 1 trecere şi cu 2 treceri.

Schimbător de căldură cu plăci cu 1 trecere

Schimbător de căldură cu plăci cu 2 treceri

 

 

Comparaţi principiul de funcţionare cu 1 trecere sau 2 treceri
 
XG este schimbător de căldură cu garnituri şi a fost proiectat pentru a fi folosit în termoficare şi sisteme de răcire. Aceste schimbătoare de căldură pot fi demontate şi curăţate pentru înlocuirea plăcilor şi garniturilor. Montarea schimbătoarelor de căldură cu plăci şi garnituri nu necesită fundaţii speciale, schimbătorul de căldură putând fi montat direct pe o suprafaţă plană.
 
Mai multe detalii tehnice şi documentaţie...
 
Avantaje
  • Se demontează uşor pentru curăţarea şi înlocuirea plăcilor şi a garniturilor – întreţinere uşoară
  • Ajustare uşoară la noi cerinţe de capacitate prin schimbarea numărului de plăci
  • Nu necesită fundaţie, ceea ce reduce costurile de montare
  • Fiabilitate în performanţa schimbătorului în condiţii severe de exploatare

Caracteristici de bază:

  • Temperatură minimă -10 °C
  • Temperatură maximă +150 °C
  • Presiune maximă de lucru 16 bar
  • Recirculare apă / soluţie glicol de până la 50%
  • Dimensiune racord DN 25...125 (filetat sau cu flanşă)

Modul de profilare a suprafeţei determină aria de schimb de căldură, profilul de curgere şi geometria. Pentru o evaluare rapidă, se foloseşte un program dedicat care găseşte prin calcul tipurile de schimbătoare de căldură disponibile care se potrivesc unei aplicaţii definite, împreună cu preţurile rezultate ale acestora.

Plăcile metalice de schimbător gravate sunt echipate cu garnituri special confecţionate şi care sunt inserate între cele două plăci de capăt (ale batiului), dintre care una este fixă şi cealaltă este mobilă. Este ideal ca toate racordurile către modulele termice să se facă pe placa de capăt fixă, dar racordurile pot fi amplasate şi pe placa de capăt mobilă în cazul când schimbătoarele de căldură au mai mult de o trecere.

Schimbătoarele de căldură cu plăci şi garnituri sunt proiectate cu flexibilitate mare pentru procese diferite prin combinarea plăcilor cu profil diferit. Fluidele traversează pachetul de plăci circulând prin canalele formate de fiecare pereche de plăci adiacente, transferând căldura prin fiecare placă care separă cele două fluide. Performanţele privind transferul termic şi căderea de presiune sunt determinate de profilul suprafeţei plăcilor. Optimizarea între intensificarea transferului de căldură şi micşorarea pierderilor de presiune este obţinută prin combinarea optimă dintre plăcile cu profil diferit.
 

 
Schimbătoarele de căldură cu plăci şi în special cele fabricate de Schmidt-Bretten sunt utilizate cu performanţe mari în industrie şi în termoficare pentru debite de până la 1000 m3/h. Schimbătoarele de căldură cu plăci pot fi folosite pentru debite mari de curgere, pentru lichide vâscoase şi cu suspensii fibroase, precum soluţii în concentrare sub efectul vaporizării.